09 Ogos, 2011

Doa Dhuha & Maksudnya

“Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”


Solat DHUHA adalah SOLAT SUNAT yang dilakukan seorang muslim ketika waktu DHUHA. Waktu DHUHA adalah waktu ketika matahari mulai naik kurang lebih 7 hasta sejak terbitnya (kira-kira pukul TUJUH PAGI) HINGGA WAKTU ZUHUR . Jumlah raka'at solat DHUHA biasa dengan 2, 4, 8 atau 12 raka'at. Dan dilakukan dalam satuan 2 raka'at sekali salam.

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

terimakasih. biasanya saya bawa buku doa duha bersama selepas solat..kecangihan handphone membantu saya untuk di bookmark dan membaca melalui set ini..

Tanpa Nama berkata...

Sama la saya pon alhamdulilah semoga dapat digunakan utk seluruh umt islam

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah....

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah n terima kasih,memudahkn kami brdoa n cuba mnhafal dgn audio yg mnarik.tk.

Tanpa Nama berkata...

Shukur Al Hamdullillah.... petunjuk dan bimbingan ini perlu di gunakan dengan sebaik mungkin, beramal lah sebelum terlambat, maaf.

MaMoong berkata...

SAYA DAH COPY N PASTE DALAM FB.. MINTAK SAUDARA TOLONG IZIN KAN... TERIMA KASIH, SANGAT BERHARGA UNTUK KONGSIKAN BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG LAIN.. :) ASALAM.

Unknown berkata...

Terima kasih byk2, hrpnya perkongsian ini akan beroleh keberkatan sebanyak2 nya.