02 Mac, 2010

Rumah Tradisional Selangor

Pengenalan

Rumah ini merupakan rekaan bumbung panjang yang terdapat di negeri Selangor. Ia mengandungi kombinasi anjung dan serambi yang agak besar dan menonjol. Hampir kesemua rekaan bumbung panjang adalah memanjang kebelakang apabila diperbesarkan mengikut keperluan semasa pemilik rumah. Rumah ini tidak mempunyai bumbung bertingkat seperti rumah Negeri Sembilan, tetapi mempunyai bumbung besar yang agak curam di rumah ibu. Seperti kebiasaan reka bentuk ini, tujuan bumbung yang besar (tebar layar) ini adalah untuk memerangkap angin agar ruang atap dapat diudarakan untuk tujuan menurunkan suhu di dalamnya.

Justeru, lebih besar rumah ibu, maka lebih besarlah atap tersebut.  Rekaan luaran rumah ini mempunyai ukiran yang sederhana di bahagian atas tingkap. Tingkap mempunyai jerejak pendek yang terletak di atas palang bawah tingkap. Tingkap rumah ini terletak agak rendah dari paras lantai. Rumah ibu dinaikkan paras berbanding dapur, anjung, rumah tangga dan serambi. Ketinggian struktur atap membuatkan rumah ini kelihatan luas dan lega ketika berada di dalamnya. Ia juga bertujuan agar proses pengaliran udara yang lebih lancar dan selesa. Rumah ini tidak mempunyai selang, berbanding rumah bumbung besar yang lain.

Elemen Seni bina

Rumah ini tidak mempunyai bumbung bertingkat seperti rumah Negeri Sembilan, tetapi mempunyai bumbung besar yang agak curam di rumah ibu. Seperti kebiasaan reka bentuk ini, tujuan bumbung yang besar (tebar layar) ini adalah untuk memerangkap angin agar ruang atap dapt diudarakan untuk tujuan menurunkan suhu di dalam rumah. Justeru, lebih besar rumah ibu, maka lebih besarlah atap tersebut. Rekaan luaran rumah ini mempunyai ukiran yang sederhana di bahagian atas tingkap.

Tingkap mempunyai jerejak pendek yang terletak di atas palang bawah tingkap. Tingkap rumah ini terletap agak rendah dari paras lantai. Rumah ibu dinaikkan paras berbanding serambi dan selang. Ketinggian struktur atap membuatkan rumah ini kelihatan luas dan selesa apabila berada di ruang dalam rumah. Ia juga membolehkan pengaliran udara yang lebih lancar dan selesa.

Rumah bumbung panjang jenis ini adalah agak besar dan menyediakan pelbagai jenis ruang untuk keselesaan penghuninya. Rumah ibu adalah luas kerana ia digabungkan dengan rumah tengah. Rumah tengah pula bercantum dengan rumah dapur di aras yang sama di sebahagian besar rumah dapur itu.

Rumah ini mempunyai dua bilik, sesuai untuk keluarga yang besar dan taraf kewangan pemiliknya. Rumah ini mempunyai tiga pintu masuk, iaitu satu di bahagian hadapan rumah, satu dari tepi rumah dan satu lagi di bahagian belakang dapur.

Bahagian hadapan menyaksikan kehadiran beranda, ruang teduh yang hanya berjerejak tetapi tidak berdinding sebagai mukadimah apabila  seseorang masuk ke dalam rumah. Bahagian anjung pula, merupakan ruang tertutup yang berbeza aras sebagai ruang pertama di dalam rumah. Bahagian anjung dihubungkan dengan rumah ibu melalui serambi. Serambi mempunyai aras yang sama dengan rumah ibu. Bahagian anjung dan serambi merupakan ruang yang direka untuk melayan tetamu bersesuaian dengan acara kenduri kecil atau lawatan secara santai.

Tampak
Rumah ini agak memanjang ke belakang disebabkan terdapat bahagian ruang tambahan seperti rumah tengah, di samping ruang-ruang lain yang agak besar. Rumah ini keseluruhan diperbuat daripada kayu, atap nipah dan menggunakan elemen logam sebagai penampan air hujan di sekitar rabung dan cucur atap.

Rumah ini dihiasi oleh dua pintu masuk utama, satu di bahagian hadapan dan satu di bahagian tepi. Kedua-dua pintu masuk ini mempunyai beranda, cuma yang di bahagian tepi itu diberi nama khas dikenali rumah tangga. Ruang ini menampakkan kehadiran jerejak yang berbentuk silinder yang beralun. 

Tebar layar


Kerawang

Jerejak

Bumbung utama rumah dihiasi dengan tebar layar yang dihiasi seadanya dan jaringan kayu bertujuan untuk pengudaraan ruang atap bagi mengurangkan kesan haba masuk ke dalam rumah. Di atas tingkap pula terdapat ukiran kerawang berbunga berfungsi untuk proses pengudaraan di dalam rumah.

Tiada ulasan: